Tv-licens

tv tittande

Alla som har någon form av tv eller radiosändare hemma ska betala tv-licens enligt lag men du behöver bara betala en avgift per hushåll oavsett hur många tv-apparater du har hemma och där ingår även husvagn eller stugan

Varför betalar vi tv-licens

Vi betalar tv-licens för att ha tillgång till oberoende kanaler, dvs kanaler som inte styrs av skatter, reklamintäkter eller politiska intressen såsom Svt, UR(Sveriges Utbildningsradio) och Sveries Radio. Tv och Radio för alla, så kallad Public Service. Det är inte självklart i alla länder och viktigt för demokratin. Dessa kanaler ska textas och även ta hänsyn till språk och etnicitet. Public service regleras av lagar som styr riktlinjerna för vad som ska visas och där ingår bland annat yttrandefrihetsgrundlagen, sändningstillståndet och radio och tv lagen. I Europa finns fler länder med liknande upplägg, tex Storbritannien som har BBC, Danmark har DR och Norge har NRK. Många av de länder som inte tillämpar avgift ger inte sina tittare valmöjligheten att själva styra vad de vill se utan där är det staten som bestämmer vilken bild som ska visas utåt eller inte.

Vem ska betala och vem bestämmer hur mycket

Det är riksdagen som beslutar hur mycket vi ska betala i avgift, alla hushåll betalar samma avgift och det finns inga rabatter för unga, studenter eller pensionärer. Oavsett om du redan betalar för satellit eller kabel tv så måste du ändå betala för din tv-mottagare då din digitalbox också räknas dit. Det är en avgift per hushåll och även om du inte är svensk medborgare och bara har tex har en stuga i Sverige med tv-mottagare så ska licensen betalas för denna

Vad räknas som tv-mottagare

Du ska givetvis betala tv-licens om du har en tv men några andra mottagare som räknas in är dator som innehåller tv-kort eller en dvd som har inspelningsfunktion och om du inte betalar så är risken att det upprättas en polisanmälan eller att du får böter. Inköp eller hyra av tv-apparater ska meddelas av de handlare som säljer eller hyr ut dessa inom en månad efter köpet.

Du behöver inte betala för dator utan tv-kort, din surfplatta eller mobil

När media såsom SVT play började strömmas på Internet så ansåg Radiotjänst att alla som har dator med internetuppkoppling, även de som har mobil och surfplattor skulle betala tv-licens.. Detta blev en tvist som gick ända upp till Högsta Förvaltningsdomstolen som till slut avgiftsfriade dessa då de inte är avsedda som tv-mottagare, att den teknikens huvuduppgift inte är att ta emot tv-program även om de har möjlighet till det.

Comments are closed.

Sök

Kategorier

Arkiv