Reality TV

Det som karaktäriserar reality-TV är att allt som sker är från verkligheten. Det vanligaste är att ett TV-team följer en grupp människor i deras jobb eller i deras vardagsliv. Det som filmas redigeras sedan för att passa den åldersgrupp som ska se programmet. Ett klassiskt reality-program i Sverige är 112-På liv eller död. I detta fall följer kamerateamet brandmän, ambulanspersonal och poliser på deras uppdrag. Här är det alltså helt och hållet deltagarna som styr vad som ska hända.

En annan inriktning är när programutvecklarna kan styra mer över vad som ska hända. Det kan då vara att personer utsätts för någon prövning (ibland även omedvetet) varpå teamet följer personerna när de ska ta sig ur detta. Exempel här är Det största äventyret där åtta kända idrottsstjärnor får pressa sig till det yttersta för att klara av olika strapatser.

En annan inriktning är Help-reality. I detta fall hjälper programledaren de medverkande med olika saker och de som ser serien får följa hur utvecklingen går. Här finns exempelvis Lyxfällan, Dr Phil och Nanny Akuten.

Sök

Kategorier

Arkiv