Mobilen – en spelkonsol i fickan

Mobiltelefon

Förr i tiden var det Nintendos bärbara spelkonsol Gameboy som härskade på den bärbara spelmarknaden. Men i och med att vanliga mobiltelefoner blev mer och mer avancerade så minskade gradvis behovet av en bärbar konsol som enbart kunde spela spel. Den stora vändningen var när Apple 2008 släppte sin “Appstore” där man enkelt och snabbt fick åtkomst till ett enormt bibliotek av spel.

Det var också då som spelutvecklare började rikta sitt fokus mot mobilspel och mobilen i sig som en spelplattform. Eftersom att mobilen inte hade några knappar som de flesta andra bärbara konsoler utan istället använde sig av en pekskärm, skapades det nya möjligheter för spelutvecklare som inte existerat tidigare. Man kan till exempel styra en karaktär genom att dra över skärmen med fingret eller använda mobilens inbyggda accelerometrar för att styra en bil genom att luta mobilen åt sidan.

Några av de spel som har hjälp mobilen att uppnå en spelkonsol status är bland annat det enormt framgångsrika facebookspelet Farmville, där man sköter en farm, odlar växter och tar hand om djur. Andra exempel på spel som har ökat populariteten för mobilspel är Angrybirds, Candy crush och Plants vs zombies.

Spel som utvecklas till mobilen är oftast enkla med simpla spelmekaniker vilket är orsaken till att vanliga konsolspelare ser ned på dem. Mobilspel är dock kända för att vara väldigt beroendeframkallande och just att man har dem på sin telefon gör det lätt att dela spelen till sina vänner och spela med dem. Det blir en helt annan tillgänglighet eftersom att alla har en egen telefon men kanske enbart några få har ett bärbart spelsystem som till exempel ett Gameboy.

Comments are closed.

Sök

Kategorier

Arkiv