Lär dig grunderna i filminspelning

Med en videokamera kan du förmedla i princip vad du vill. Du kanske vill göra en kortfilm eller spela in en dokumentär eller en intervju med någon. Att spela in en film är idag något som vem som helst kan göra med hjälp av endast en videokamera. Däremot kan det vara bra att göra lite efterforskningar i grunderna för filmskapande och undersöka om någon annan utrustning behövs.

För att göra en film behövs självklart en videokamera. Det finns både enklare och mer avancerade videokameror beroende på din budget och dina intressen. Dessutom är ett stativ ett väldigt bra komplement till din videokamera. Stativet gör att filmen ser mer professionell ut då bilden blir stadigare. Om man håller videokameran med händerna finns det stor risk att bilden blir skakig, vilket tar bort uppmärksamheten från det du vill förmedla.

En annan viktig aspekt är ljudet. Även då videokameror har en inbyggd mikrofon kan en separat mikrofon göra att ljudet blir bättre, vilket ger ett proffsigare intryck. När det kommer till själva filminspelningen spelar även ljuset en väldigt viktig faktor. Tänk på var ljuskällan kommer ifrån. En god regel är att den som filmar har ljuset i ryggen eller snett bakom sig.

Kameravinkeln är också väldigt viktig. Beroende på vilken känsla du vill förmedla med din film kan vinkeln på videokameran spela stor roll. Om du filmar ovanifrån, i det så kallade fågelperspektivet, upplevs saker som små. Håller du däremot videokameran underifrån, i ett grodperspektiv, upplevs saker istället som stora. Vill du istället vara neutral i hur ett objekt förmedlas håller du kameran i ögonhöjd. För att göra bilden intressant är det också viktigt att fylla ut bilden med objektet som du fokuserar på. Dessutom kan det vara bra att filma lite från sidan så att saker och ting inte ser så platta ut.

När du väl har filmat klart behövs ett redigeringsprogram för att ta bort sådant som är överflödigt. Dessa program kan ingå i ditt operativsystem eller finns att köpa för en relativt billig summa.

Sök

Kategorier

Arkiv