HDMI kontra Displayport

HDMI
Teknologinsvärld kan vara ett förvirrande ställe där det alltid finns flera olika saker att välja mellan och det kan vara svårt att bestämma vad man vill ha. Då gäller det att jämföra sakerna och se vad som funkar bäst för just dig. Så när du då får frågan HDMI eller Displayport? Vad svarar man då? Låt oss börja med att jämföra dem och se hur de skiljer sig åt.

HDMI är en välkänd kabel och används nästan överallt, den anses vara standard valet när man väljer sladdkontakt. Även om Displayport kanske inte är lika känd som HDMI så har båda alternativen flera enheter som stödjer dem.

De båda kablarna kommer också i olika storlekar. HDMI finns i tre storlekar, den vanliga standard storleken som man hittar på de flesta TV apparater, datorer och projektorer. En mindre version som kallas mini-HDMI som man oftast hittar på surfplattor och bärbara datorer och sist den minsta versionen som heter micro-HDMI som används till smartphones. Displayport stöder däremot endast två storlekar. Standard som används till nästan allt, och sedan en mindre som kallas mini-displayport som är tillverkad av Apple och används till Mac datorer och några få PC datorer.

HDMI är fullt kompatibel med DVI, det är bara att använda en adapter. Det erbjuder dock enbart single-link DVI men bakåt kompatibilitet är alltid bra.

Displayport stöder flera skärmar på en kabel, så du kan koppla ihop två eller fler skärmar än fast du bara använder ett displayport uttag.

I ljudavdelningen så är det egentligen ingen riktig skillnad. Båda kablarna stöder upp till åtta ljudkanaler var.

Comments are closed.

Sök

Kategorier

Arkiv